Udírny jdou na dračku. Čechy opět chytlo domácí uzení

Zatímco ještě před 40 či 30 lety platilo: „Co Čech, to uzenář,“ dnes platí: „Co Čech, to kulinář.“ A světe div se, díky návratu trendu domácího uzení se tyto dva koníčky spojily v jeden a opět se udí. Tentokrát ne jako nutnost, ale jako kulinářské hobby.

Přestože tradice domácího uzení není v Česku nijak nová, nyní se zájem o něj vrací po delší odmlce. Jeden čas lidi propadli poněkud jinému typu komerčních uzenin, pak zas od uzenin upouštěli díky jejich pověsti ne příliš zdravé potraviny, avšak teď se k nim opět vrací. Ne však k těm komerčním. Hitem je vyudit si vlastní. A zdaleka se už neudí jenom před Vánocemi klobásky a krkovice.

Trend domácího uzení se k nám vrací překvapivě díky zájmu o něj za oceánem. I Američané se zbláznili do uzení. Vedle barbecue je již hitem i příprava domácích uzených specialit. Na trhu se proto objevily skvělé domácí udírny, a ty se z USA dostaly již i za oceán, tedy do Evropy.

Pustit se do domácího uzení tak neznamená začít se sháněním plánů na domácí udírnu. Koupíte ji hotovou a v top kvalitě. Vlastně ji za tak malé náklady v dnešní době ani nepostavíte. Najdete sice pravověrce, kteří vám budou tvrdit, že jediná dobrá udírna je zděná, ale to skutečně již dávno neplatí. Ano, kdysi měly tyto udírny výhodu. Byly téměř věčné a obvykle dobře zaizolované. Udit se v nich dalo v podstatě celoročně. Avšak moderní udírny za těmi tradičními v ničem nezaostávají. Právě naopak. Nabízí řadu dalších benefitů.

Moderní udírny pro domácnosti i profi uzenáře

Stavět si dnes udírnu je zbytečné. Po hotových a sofistikovaných řešeních sahají profi uzenáři, hospody i domácnosti. U domácí udírny se dnes obvykle rozhodujeme, zdali si pořídíme klasickou, určenou pro uzení vhodným dřevem, nebo elektrickou.

Nad těmi elektrickými rozhodně neohrnujte nos. Jde o skvělá zařízení, která jsou vlastně dalším spotřebičem do domácnosti. Vyudíte v nich, co potřebujete, na malé předzahrádce, na balkonu i na terase. Snadno se rozehřívají a neochudíte se ani o dokonalé aroma dřeva. Právě naopak. Vaše uzeniny mohu mít chuť různých exotických dřevin.

Dřevo se do udírny dává v podobě štěpky, nebo speciálních udicích briket. Setkáte se i s dřevěnými peletami na uzení. Udit v těchto udírnách je skutečné kulinářské hobby, které vás nemůže nebavit.

Udírny si volíte podle předpokládaného objemu uzení, s různými vychytávkami, jako je třeba regulátor teploty či termosonda, existují též speciální řešení pro uzení ryb. Avšak i když toužíte po klasické udírně k rodinnému domu či na chalupu, nemusíte ji stavět.

I dřevěné udírny s dostatečně vzdáleným topeništěm si pořídíte již hotové. Udírnu zprovozníte během chvilky doma pod pergolou i jinde na zahradě. V těchto udírnách se udí pomocí vhodného dřeva. Existují též řešení na dřevěné uhlí.

Chcete klasickou udírnu na dřevo? Tohle byste dřevu na uzení měli vědět

Sociální sítě jsou plné různých rad ohledně uzení a snad nejvíce se jich týká výběru dřeva na uzení. Nejčastěji se udí bukem či dubem, někdy též olší, lípou a dokonce břízou. Pak jsou tady příznivci a odpůrci ovocných dřevin. Používá se švestka (ta je hodně diskutovaná), obecně oblíbené jsou jabloň a hrušeň. Nikdy se neudí jehličnatými dřevinami. Zatímco z těch listnatých a ovocných dostává uzenina zajímavou příchuť, z jehličnatého by zhořkla a maso by chytlo pachuť po terpentýnu. Výjimkou bývá jalovec.

Velice zajímavými dřevinami na uzení, které však rozhodně nejsou běžnými, jsou kaštanovník či moruše. Dřevo na uzení by mělo být suché, není však nutné, aby bylo tak vysušené, jako dřevo na topení (na topení se doporučuje sušit naštípané až čtyři roky). Někteří uzenáři dokonce před uzením dřevo polijí vodou. Dřevo nesmí při uzení hořet, má pouze doutnat. Hodně se diskutuje též to, jestli udit dřevem s kůrou nebo bez. Každý to má rád jinak.

Na sociálních sítích najdete hodně rad o tom, jak a čím udit. Rozhodně jde o zajímavé rady, ale často se v nich ztratíte. Vždyť co domácí uzenář, to jiný názor. Není proto špatné podívat se i na doporučení uzenářů profesionálů.

Co všechno se dá udit?

Nejtradičnější pro uzení je vepřové maso. Oblíbené bývají různé části vepřového. Někdo preferuje prorostlou krkovici, jiným nevadí sušší uzenina a preferují libové části. Někdy se udí též telecí a jehněčí. Hovězí jen zcela výjimečně. Udit lze drůbeží stehna a stále častěji se v domácích udírnách udí i ryby.

Tradičním uzeným produktem jsou klobásy

Domácí klobásy jsou delikatesa i když je neděláte z vlastního masa, ale z koupeného. Řada lidí nakupuje maso z různých biochovů a pak si vyrábí zdravější uzeniny v domácí udírně. Vynikající jsou samozřejmě uzené sýry, též třeba vajíčka.

Zapomínat nesmíme ani na špek a netradiční je pak uzení másla. I to lze v udírnách, které umožňují uzení již na 20 °C.

Díky domácímu uzení můžete v kuchyni ještě více experimentovat

Domácí udírna je skvělá pro každého kulináře. Chutě uzených potravin, které máme možnost poznat díky experimentování s domácí uzením, z klasických komerčně nabízených potravin nikdy nepoznáme. Experimentovat se dá s typy uzených potravin, se dřevem i s teplotou.

Udírny lze pořídit s uzením již při 20 °C, což je uzení studeným vzduchem. Uzení probíhá několik dnů a jde vlastně o sušení. Udit se pak dá při středně vysoké teplotě kolem 60 °C i při vysoké od 80 do 100 °C, což je u nás nejtradičnější způsob uzení. Je rychlé a hodí se pro tradiční české uzenářské výrobky. To vše lze vyzkoušet díky moderním udírnám. Máte chuť pustit se do uzení? Tak si to užijte. Domácí uzení má stále více příznivců. I takových, kteří sice chtějí začít žít a jíst zdravěji, ale nechtějí se vzdát tradiční chutě uzenin. Tu prostě milujeme.

 

Nechybí vám něco na ryby?

Cookies - Nastavení
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookies dle kategorií, jak vyhovují nejlépe Vašim preferencím.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky a všech funkcí, které nabízí a nemohou být vypnuty bez zablokování funkcí stránky. Jsou odpovědné mj. za uchovávání produktů v košíku, přihlášení k zákaznickému účtu, fungování filtrů, nákupní proces nebo ukládání nastavení soukromí. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány a jsou aktivní vždy.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme anonymně a souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Preferenční cookies
Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například Vámi preferovaný jazyk, měna, oblíbené nebo naposledy prohlížené produkty apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám dokázali zobrazit co nejrelevantnější obsah nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Pokud nevyjádříte souhlas s těmito cookies, neuvidíte v reklamních sděleních obsah ušitý na míru Vašim zájmům.
Souhlasím s využitím vybraných cookiesSouhlasím s využitím všech cookies